Tamperelaisen kolumni, Lassi Kaleva: Energiakriisi on oma vika - "Edellinen ja nykyinen hallitus on ollut ilmastotietoinen, mutta ei ollut kriisitietoinen"

Torstai 22.12.2022 - Lassi Kaleva


On päättäjien vastuulla varmistaa, että energiapolitiikka toimii ja että töpselistä tulee riittävästi edullista sähköä. Nyt hallitus tarjoaa energiakriisin syyksi virheellisesti Ukrainan sotaa.

Olemme itse ajaneet itsemme tilanteeseen, jossa pappa ja mamma jäätyvät mökkiinsä, jos ei tuule, ei paista, on pakkasta, Ruotsissa on ydinvoimaloiden huoltokatko tai Olkiluoto 3 ei toimi.

Sähkön hintakatto 20 senttiä/kWh plus siirto on aivan liian kallista niin pieni- ja keskituloiselle kansalaiselle kuin pienyrittäjälle. Moni on vaarassa menettää jouluruokansa, kotinsa, luottotietonsa ja yrityksensä.

Mitä hallitus teki?

Tuulisähkö eli tuurisähkö ja aurinkosähkö eli arpasähkö ovat hyvä lisä energiavalikoimaan. Niiden varaan ei energiahuoltoa voi kuitenkaan jättää.

Edellinen ja nykyinen hallitus on ollut ilmastotietoinen, mutta ei ollut kriisitietoinen. Pääasiallinen tavoite on ollut tehdä kiilusilmäistä ilmastopolitiikkaa ja näyttää suuntaa Euroopan tiukimmalla hiilineutraalisuustavoitteella.

Huoltovarmuuskeskus on halunnut jättää hiilivoimaa pahan päivän varalle. Hallitus ei ymmärtänyt sähkökriiseihin varautumisen tärkeyttä ja piiput kaadettiin. Nyt niitä tulee ikävä. Ilmastokiihkossaan edelliset hallitukset eivät ymmärtäneet, että mitään vanhaa teknologiaa ei voida ajaa alas, ennen kuin uusi teknologia on valmiina ja kustannustehokas.

Päättäjien olisi pitänyt edistää Vapon suunnitelmia biodieselin valmistuksesta. 60 miljoonalla kuutiolla turvetta ja 15 miljoonalla kuutiolla puuta voisimme valmistaa Suomen tarvitsemat vuotuiset 3 miljardia litraa dieseliä ja Suomen kaukolämmön kulutuksen verran lämpöä (40 TWh). Lisäksi saamme kotimaahan 60 000 työpaikkaa.

Mutta mitä hallitus teki? Maksoi turvekoneiden romutuksesta. Hallitus ei ymmärtänyt, että on sulaa hulluutta tuoda maahan kalliita fossiilisia polttoaineita ja samalla olla käyttämättä omaa kotimaista uusiutuvaa turvetta.

Me tarvitsemme 20 vuoden päähän ulottuvan kansallisen energiastrategian ja tiekartan energiaomavaraisuuteen. Suomella on mahdollisuus tehdä järkevää, edullista ja omavaraista energiapolitiikkaa, mutta hallituksen tulee vaihtua.

Kirjoittaja on varakansanedustaja ja perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja.

Klikkaa TÄSTÄ Tamperelaisessa julkaistuun kirjoitukseen.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini