Valtuustopuhe 19.11.2018

Maanantai 19.11.2018 - Lassi Kaleva


Tampereen kaupunginvaltuusto 19.11.2018 – talousarviokokous
Perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoro
Valtuustoryhmän puheenjohtaja Lassi Kaleva
 
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät kuulijat, hyvät tamperelaiset.
 
”Oli historian tunti ja opettaja kysyi oppilailta kuka Jerikon muurit [Raamattu, Joosuan kirja, luku 6] oikein mursi. Kukaan ei vastannut. Viimein opettaja kysyi asiaa Pikku-Kallelta. Kalle tokaisi: - Olipa kuka oli, mutta minä se en ainakaan ollut.
 
Opettaja loukkaantui moisesta näsäviisaasta käytöksestä ja ilmoitti asiasta Kallen isälle. Asiaa aikansa pohdittuaan isä sanoi: - Kyllä minä Kallea uskon; Jos hän kerran sanoo ettei rikkonut muuria, niin ei hän myöskään sitä rikkonut. Opettajaparka vei asian koulun johtokuntaan. Kun hän oli esittänyt asiansa, johtokunnan puheenjohtaja sanoi: - Kyllä minä Kallen isän sen verran hyvin tunnen, että uskon häntä tässä asiassa.
 
Opettaja oli jo epätoivon partaalla, mutta vei asian kunnanvaltuustoon. Opettajan esitettyä asiansa ja valtuuston sitä pohdittua, valtuuston puheenjohtaja sanoi: - Kyllä me myös olemme sillä kannalla, ettei Kalle ole rikkonut sitä muuria, mutta valtuusto on päättänyt, että kunta kyllä korvaa muurin hinnan kokonaan.” [tekijä tuntematon].
 
Kymmenisen vuotta politiikassa mukana olleena voin varmuudella sanoa, että kyseinen valtuusto ei ollut Tampereen kaupunginvaltuusto. Me olisimme päättäneet asettaa työryhmän selvittämään asiaa, koska on luultavaa ja todennäköistä, että Pikku-Kallen kaverit olivat rikkoneet Jerikon muurit ja yrittivät nyt vain tehdä hänestä syntipukkia.
 
Kiitos pormestarille, viranhaltijoille ja myös kaikille valtuustoryhmille vuoden 2019 talousarvion ja vuosien 2019-2022 taloussuunnitelman valmistelusta. Olemme päässeet hyvässä hengessä eteenpäin, vaikka vuosi onkin ollut haastava. Koska millään yksittäisellä puolueella ei ole valtuuston enemmistöä, on politiikan teko Tampereellakin kompromisseja ja myös myönnytyksiä puolin ja toisin. Mutta etenkin pienille ryhmille on tärkeää, että myös he saavat äänensä kuuluviin, ja että äänestäjät kokevat, että tässä kaupungissa saadaan vietyä asioita eteenpäin myös heidän näkökulmastaan. Teen muutamia nostoja asioista, jotka ovat uudessa talousarviossa erityisen tärkeitä perussuomalaisten valtuustoryhmälle.
 
• Hoitajamaksua, 10 euroa käynniltä, ei oteta käyttöön. Tampereella on yli 40 000 ihmistä, jotka joutuvat päivittäin miettimään riittäkö raha ruokaan, lääkkeisiin ja lääkäriin. Tähän kaikkeen ei raha riitä. On päättäjien asia pitää huolta myös kaikkein heikoimmassa asemassa olevista.
 
• Bussilinja 15:n korvaaja liikennöi jatkossa väliä Keskustori–Pispalanharju–Harjunpää. Tämä on erityisen tärkeää alueen lapsiperheille, pikkulasten ja koululaisten vanhemmille, sekä alueen ikäihmisille, joille jyrkät, liukkaat mäet ovat liian vaikeita kulkea. Perussuomalaiset ovat olleet yli puoluerajojen mukana viemässä eteenpäin valtuutettu Aila Dündar-Järvisen asiasta tekemää valtuustoaloitetta.
 
• Perussuomalaisten mielestä lähipalvelujen tulee olla jatkossakin lähipalveluita. Siksi meistä on mukava nähdä, että Nekalan kirjastolle tulee jatkoa. Ja että esimerkiksi Terälahden ja Sorilan 1.–6. luokkalaisten koulutie ei pitene, vaan tuttu koulu sijaitsee jatkossakin tutussa paikassa.
 
Perussuomalaiset ovat huolissaan kaupungin velkaantumisesta. Meistä on tulossa talousrealistinen puolue. Strategian mukaisesti Tampere tuhlaa ja elää kuin viimeistä päivää, mutta me haluamme jättää tuleville sukupolville muutakin kuin pelkkää velkaa ja ruostuvan ratikan.
 
Tiesivätkö kaikki tässä salissa istuvat, että nykyisillä strategioilla tulemme kolminkertaistamaan velkamäärämme? Ja että vain osa veloistamme on korkosuojattuja? Mitä tapahtuu, jos maailmantalous sakkaa, työttömyys räjähtää ja korot hyppäävät pilviin? Millä me silloin hoidamme pahimmillaan vuonna 2033 ja kaupunginhallitukselle jaetun materiaalin mukaan 2,2 miljardin euron velkataakkaamme ja vuosittaisia ehkä 50–100 miljoonalla eurolla kasvaneita velanhoitokustannuksiamme? Nyt Tampere elvyttää nousukauden huipulla kaikkien talousoppien vastaisesti; Julkisen rahan elvytyksen tulisi tapahtua laskukaudella, ei nousukaudella.
 
Perussuomalaisten valtuustoryhmän mielestä ns. Amurin tunnelia ei tule nykyisessä taloustilanteessa toteuttaa. Arviolta 50 miljoonaa euroa maksava hanke kun on yksi naula lisää taloutemme alamäkeen.
 
Arvoisa puheenjohtaja, perussuomalaisten valtuustoryhmä kyseenalaistaa väestömäärän kasvutavoitteet. Tulee pohtia, että missä kulkee kestävän kasvun rajat. 1,4 %:n vuotuinen väestönkasvu ei sitä ole. 300 000 asukkaan kaupunki ei ole itseisarvo. Toimivat peruspalvelut ja hyvä taloudenpito sen sijaan ovat itseisarvo. Ja jos mietimme koko yhteiskunnan etua, ei ehkä ole järkevää, että maaseutu tyhjentyy kaupunkeihin.
 
Perussuomalaisten valtuustoryhmän mielestä on liian riskialtista ryhtyä Näsijärven Vaitinaron vesistötäyttöön, jonka taustalla on ratikkalinjaus ja asuntorakentaminen. Jopa aluehallintoviraston ja ELY-keskuksen asiantuntijalausunnot Näsijärven täytöstä ovat täysin ristiriidassa keskenään. Ryhmämme on yksimielinen siitä, että Näsijärveä ei tule täyttää, ja teimmekin 5.11.2018 asiasta esityksen kaupunginhallituksessa. Rakennetaan mieluummin kovalle maalle. Toivomme, että muut valtuustoryhmät vielä harkitsevat kantaansa asiassa, jossa väärät päätökset ja sokea usko ihmisen kaikkivoipaisuuteen saattavat olla tuhoisia luonnolle ja pilata sukupolvien ajaksi herkän pohjavesialueen.
 
Perussuomalaisten mielestä ns. Lielahden pistoraidetta tulee harkita uudelleen. On veronmaksajien varojen väärinkäyttöä, jos Tampere maksaa 10 miljoonan euron pistoraiteen Lielahden Enqvistinkadulle, jossa voiton keräävät mm. maa-alueita kadun molemmin puolin hankkineet vakuutusyhtiöt. Toimiva ratikkalinja kun lisää neliöhintoja arviolta 500–1000 eurolla. 10 miljoonan pistoraidelahja on räikeässä ristiriidassa myös Liikenne- ja viestintäministeriön tuoreen parlamentaarisen liikenneverkon rahoitusta arvioivan työryhmän loppuraportin (28.2.2018) kanssa, jonka mukaan esimerkiksi raideinfran ollessa kyseessä on syytä noudattaa ”hyötyjä maksaa” -mallia. Tässä tilanteessa hyötyjiä ovat alueen yksityiset maanomistajat. Perussuomalaisille on ok, että tontteja haalineet kiinteistökehittäjät maksavat itse 10 miljoonaa maksavan pistoraiteensa, koska vielä senkin jälkeen puhutaan ihan mukavista voittopotentiaaleista. Perussuomalaisille sen sijaan ei ole ok, että kyseinen 10 miljoonaa sälytetään kuntalaisten harteille, jotka jo muutenkin ovat joutuneet ottamaan osaa kipeisiin talouden säästötalkoisiin. Kaavoitetaan vaikka bonuksena alueen uudisrakennuksiin muutama lisäkerros, niin kaikki ovat lopputulokseen tyytyväisiä.
 
Kiitos median edustajille Tampereen taloutta kohtaan osoittamastanne mielenkiinnosta. Kiitän myös perussuomalaisten valtuustoryhmän jäseniä ja perussuomalaisten aktiiveja osoittamastanne talousrealismista, mutta samalla myös linjakkaasta ja ihmisläheisestä toiminnastanne luottamustehtävissänne kuntalaisten hyväksi.
 
Kiitos.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini