AL 4.5.2014 - Tampere-Pirkkalan lentokentän etsikkoaika saattaa luisua ohi

Sunnuntai 4.5.2014 - Lassi Kaleva


kaleva_-_4.5.2014_julkaistu_aamulehdessa_-_pirkkalan_lentokentan_etsikkoaika_saattaa_luisua_ohi.jpg-----------

Tampere-Pirkkalan lentoaseman etsikkoaika saattaa olla pian ohi Tampereen kokoomus-demari-vihreä-vasemmistoliitto-akselin kiinnittäessä mielenkiintonsa pormestariohjelman mukaisesti mm. tunneliin, ratikkaan, kansihankkeeseen ja täydennysrakentamiseen.
 
Lentokentän matkustajamäärä on laskenut alle 500 000:een eli huipustaan jo n. 34 %. Kakkosterminaalin kehittämissuunnitelmat olivat pitkään jäissä. Ryanair on supistanut vuorotarjontaansa, ja se on jo ilmaissut mielenkiinnostaan keskittää lentojansa pikaisesti Helsinki-Vantaalle.
 
Toimiva resepti on kuitenkin käsiemme ulottuvilla. Ensiksikin, tehdään itsestämme liiketaloudellisesti kannattava ja houkutteleva kumppani Ryanairille, tavoitteena alkuvaiheessa miljoona vuosittaista halpalentomatkustajaa. Toiseksi, kehitetään matkaketjuja niin, että 2 miljoonasta vuosittaisesta charter-lentomatkustajasta osuutemme voisi nousta aluksi 10 %:iin eli 200 000 matkustajaan. Kolmanneksi, Malmin lentokentän sulkeutuessa 2016 voisimme tutkia mahdollisuuksia houkutella kentän yrityksiä ja toimintoja Tampere-Pirkkalaan. Lisäksi lyhyen tähtäimen tavoitteenamme tulisi olla liike-elämän tärkeänä pitämä kohtuuhintainen, päivittäinen aamu- ja iltayhteys Kööpenhaminaan ja vaikkapa Frankfurtiin.
 
Frankfurt-Hahnin kenttä Saksassa selviää jopa 4 miljoonasta vuosittaisesta lentomatkustajasta kumipyöräliikenteellä, ilman raideliikenneyhteyttä. Myös me pystymme kehittämään kenttäämme jo nyt – ennen mahdollisia mittavia raideliikenneinvestointeja.
 
Miljoona halpalentomatkustajaa tuo alueelle tuhat työpaikkaa. Toimiva charter-liikenne ehkä satoja lisää. Jokainen syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle miljoona euroa. Työpaikka on tehokas keino estää kaikenikäisten syrjäytymistä. Jokainen uusi työpaikka on meille siis kullan – tai jopa tuon miljoonan euron – arvoinen.
 
Katsommeko me vierestä kun muut vievät kamppailussa potin? Vai olemmeko me valmiita tekemään tarvittavat panostukset? Meillä on mahdollisuus olla ykkönen, jos sitä haluamme. Miksemme haluaisi?
 
Lassi Kaleva
Kaupunginvaltuutettu (ps)
Tampere

Julkaistu Aamulehden Lukijalta-palstalla su 4.5.2014


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini