AL: Matkalippuja alennuksella ruuhka-ajan ulkopuolella

Sunnuntai 23.10.2016 - Lassi Kaleva



AL_23.10.2016_Matkalippuja_alennuksella_ruuhka-ajan_ulkopuolella.jpgTampere voi olla innovatiivinen ja tehdä uutta mitä kaupunkiliikenteessä ei ole tiettävästi koskaan tehty. Tai voimme olla taantumuksellisia ja tyytyä ratikkaan jälkijunassa.
 
Raitiotie palvelee parhaimmillaankin vain pientä osaa kuntalaisista. Autioituva keskustamme saa lopullisen kuolonsuudelman, kun se laitetaan osa kerrallaan pakettiin vuosien rakennustöiden ajaksi. Lopulta ratikan budjetti vie kaupungin taloudelliseen perikatoon.
 
Toimiva joukkoliikenne voidaan toteuttaa ottamalla käyttöön dynaaminen tai joustava hinnoittelu. VR, lentoyhtiöt, hotelliketjut ja matkanjärjestäjät ovat jo menestyksekkäästi testanneet mallin toimivuuden. Nysseissä tämä tarkoittaisi sitä, että ruuhka-aikoina, kun kysyntä on tapissaan, ovat hinnat nykyiset. Muina aikoina olisi voimassa 50 % alennus.
 
Tampere on hinnoittelumallia jo testannutkin. 65-vuotta täyttäneet matkustavat joukkoliikenteessä puoleen hintaan ruuhka-ajan ulkopuolella klo 09-14. Hinnalla on ohjausvaikutusta, 2/3 tuon asiakasryhmän matkoista tehdään alennustuntien aikana.
 
VR:n junaliikenteessä ja Pirkkalan bussiliikenteessä toteutetut 25-30 % lipunhintojen keskimääräiset alennukset ovat houkutelleet runsaasti uusia joukkoliikenteen käyttäjiä. Nyssen joustava hinnanalennus lisäisi ekotekona joukkoliikenteen käyttäjämääriä merkittävästi myös Tampereella.
 
Ratikkaäänestyksestä povataan tiukkaa. Näin merkittävää päätöstä ei pitäisi tehdä pienellä äänten enemmistöllä. Nyt tulisi pikemminkin ottaa vähintään 2 kuukauden aikalisä todellisten kustannusten ja hyötyjen sekä vaihtoehtojen tarkastelemiseksi. Meidän tulee ennen ratikkapäätöstä saada kokemusta siitä, kuinka marraskuun puolivälissä avautuva rantaväylän tunneli vaikuttaa keskustan liikennejärjestelyiden toimivuuteen.
 
Parasta olisi kuunnella kuntalaisia kuntavaalien 2017 yhteydessä järjestettävässä neuvoa antavassa kunnallisessa kansanäänestyksessä. Kysymys voisi jopa kuulua, että haluatko ratikan vai haluatko mieluummin bussilipun puoleen hintaan ruuhkatunteja lukuun ottamatta. Onko tähän uskallusta?
 
Lassi Kaleva
Valtuustoryhmän pj (ps.)
Joukkoliikennelautakunnan jäsen
 

Kirjoitus on julkaistu Aamulehden Lukijalta -palstalla su 23.10.2016, sivu B13

-----------------


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini