AL 16.1.2015 Lassi Kaleva: Puhujatilasto ei kerro kaikkea valtuutetuista

Perjantai 16.1.2015 - Lassi Kaleva


al_16.1.2015_lukijalta_-_puhujatilasto_ei_kerro_kaikkea.jpg

Aamulehti julkaisi 13.1. Tampereen kaupunginvaltuuston vuoden 2014 puhujatilastot. Tilaston kärkeä pitävät edelleen valtuutetut Aarne Raevaara (ps) ja Lassi Kaleva (ps).
 
Kuntalaisten onkin hyvä tietää oman valtuutettunsa aktiivisuus, jota puheenvuorojen määrä osaltaan
kuvaa. Puheenvuorojen määrä yksistään on kuitenkin rajallinen indikaattori valtuutetun kyvystä hoitaa luottamustehtäväänsä. Kannanottojen määrää tärkeämpi onkin niiden laatu.
 
Hyvä valtuustopuheenvuoro tai repliikki on perusteltu, pohjautuu tosiasioihin ja osoittaa ymmärrystä niin kokonaisuudesta kuin yksityiskohdista. Se tarjoaa usein selkeän ja innovatiivisen vaihtoehdon esitettyyn päätösasiaan. Hyvä puheenvuoro haastaa rohkeasti nykymenon silloin, kun siihen on aihetta.
 
Valtuutetut eivät ole kaikkien alojen asiantuntijoita, mutta kuntalaisia herkällä korvalla kuunnellen he voivat tuoda päätöksentekoon uusia ratkaisumalleja.
 
Puheenvuorojen laatu on subjektiivinen kysymys, jonka kuulija itse määrittää. Jokainen voi halutessaan kuunnella valtuutettunsa kannanottoja radiosta tai katsoa niitä netistä.
 
Näin kuulijalle selviää valtuutetun todellinen arvopohja: Ajaako oma valtuutettu tavallisen kuntalaisen parasta vai jonkun muun etuja? Onko valtuutetulle tärkeää hoitaa ensin kunnialla peruspalvelut ja vasta sitten tehdä kaupungin talouteen merkittävästi vaikuttavia ökyinvestointeja? Pyrkiikö valtuutettu löytämään innovatiivisia keinoja lisätä työllisyyttä? Vai kannattaako hän asioita, jotka mahdollisesti heikentävät yritystemme kilpailukykyä ja mahdollisuutta työllistää?
 
Tietysti myös valtuutetun omat kotisivut verkossa ovat hyvä lähde tutkia aktiivisuutta etenkin vaalien välillä.
 
Lassi Kaleva
kaupunginvaltuutettu (ps)
Tampere
 
Kirjoitus on julkaistu Aamulehden Lukijalta-palstalla 16.1.2015


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini