KANSANÄÄNESTYS RATIKASTA

Valtuustomme puheenjohtaja, pormestari ja koko luottamushenkilöjohto puhuvat mielellään kuntalaisdemokratiasta ja osallistavasta päätöksenteosta. Tähän asti nämä ovat olleet tyhjiä sanoja. Ja ilmeisesti ne ovat sitä myös tästä eteenpäin.
 
Ratikkapäätös on sen verran merkittävä asia, että se tulisi alistaa kuntalaisten päätettäväksi neuvoa antavassa kansanäänestyksessä. Tulos kertoisi niiden mielipiteen, jotka ratikan lopulta maksavat. Tavalliset kansalaiset ovat niitä, jotka joutuvat ratikan myötä vaihtamaan kulkuvälinettä bussista ratikkaan ja päinvastoin, koska ratikkalinjasto ei edes täydellisenä palvele kuin vajavaisesti. Tavalliset kansalaiset ovat niitä, joista monen matka-aika tulee kasvamaan ratikan ja vaihtojen myötä. Ja tavalliset kuntalaiset ovat niitä, joiden maksu- ja verorasitukseen ja joiden saamiin palveluihin on ratikalla negatiivinen vaikutus.
 
Kuten yleisönosastokirjoittaja, liikenneneuvos, Esko Penttilä totesi Aamulehden yleisönosastossa, nelihenkisen tamperelaisperheen maksamista veroista menisi yli 600 euroa vuodessa seuraavan 20 vuoden ajan ratikan maksamiseen, käyttivät he sitä tai eivät. (AL 2.6.2014 B4). Jokainen matka maksaa 3 euroa enemmän kuin siitä saadaan lipputuloja.
 
Tamperetta tehdään nuorille, kauniille, terveille ja hyväkuntoisille. Bussiin verrattuna kävelymatka ratikkapysäkille pitenee, ja vaihtokin raskaiden kantamusten kanssa ei ole kaikille kuntalaisille kovinkaan yksinkertaista ja vaivatonta.
 
Kysynkin valtuutetuilta: Miksi ette uskalla alistaa kysymystä neuvoa antamaan kansanäänestykseen? Jos siis olette niin varmoja, että kuntalaisten enemmistö sitä kannattaa? Miksi ette luota kansalaisten kykyyn tehdä itseään koskevia merkittäviä päätöksiä. Kyllä ne kuntalaiset omassa elämässäänkin osaavat tehdä perusteltuja päätöksiä.
Perussuomalaiset kannattavat kansanäänestystä. Ilmeisesti myös demareissa jotkut kannattavat kansanäänestystä. Aamulehti kirjoitti viisaasti myös ehdottaessaan kysymään kansan mielipidettä. Valtuutettujen päätös tulee seurauksineen repimään kuntalaiset kahtia. Kansanäänestys toisi kuntalaiset yhteen.
 
Pormestari Anna-Kaisa Ikonen totesi, että ratikasta on olemassa poliittinen tahtotila. Poliittista tahtotilaa ei ole olemassa. On olemassa vain poliittinen lehmänkauppa, Kokoomuksen ja Vihreiden lehmänkauppa tunnelista ja ratikasta, johon aamulehtikin pääkirjoituksessaan viittasi.
 
Tämä puheenvuoro pidettiin mukailtuna Tampereen kaupunginvaltuuston kokouksessa 16.6.2014.