Tarjolla 1 000 työpaikkaa

Sunnuntai 15.9.2013 klo 15.54 - Lassi Kaleva


tarjolla_1000_tyopaikkaa_nakokulma_15.9.2013-50.jpg

Tampere-Pirkkalaa kehittämällä ja voimavaroja järkevästi suuntaamalla halpalentoyhtiöiden miljoona matkustajaa loisivat alueelle pysyvästi tuhat työpaikkaa. Onko asialle poliittista tahtoa? 

Tampereen talous on syöksykierteessä. Viimeisimmän tiedon mukaan olemme tänä vuonna miinuksella 42 miljoonaa euroa. Kaupungin säästölistat tuovat vain kurjuutta. Kunnallisveron nosto ei tuo ongelmaan pysyvää rakenteellista helpotusta. Suunnitellut mittavat, mutta hölmöt investoinnit veisivät meidät vain syvemmälle ahdinkoon. Niiden luomat työpaikat eivät tarjoa pysyvää helpotusta haasteisiimme. 

Tarvitsemme vahvan yritysystävällisen tahtotilan kehittää lehtokenttäämme ja edistää halpalentoyhtiöiden toimintaa. Tampere-Pirkkalan kentältä operoivalla Ryanairilla on kokemusta lentomatkustajien alueelle tuomasta positiivisesta piristysruiskeesta. 100 000 matkustajaa vuodessa luo alueelle 100 uutta työpaikkaa. Miljoona matkustajaa vuodessa tuo siten mukanaan tuhat työpaikkaa, minimaalisella taloudellisella panostuksella. 

Kotimaassa on riittävästi esimerkkejä näivettyneistä lentokentistä. Toimivat lentoyhteydet maailmalle on edellytys toimivalle yritystoiminnallemme ja siten alueemme elinvoimaisuudelle ja houkuttelevuudelle. Matka Helsinki-Vantaalle kun lisää kustannuksia merkittävästi ja pidentää matka-aikaa kohtuuttomasti. Toimivat lentoyhteydet ovat monesti edellytys myös menestyksellisille kansainvälisille konferensseille. 

On ilmeistä, että myös Finavian toimitusjohtajalla Kari Savolaisella on voimakas halu kehittää Tampere-Pirkkalaa. Itse asiassa etu on yhteinen. Tampere-Pirkkala voi merkittävästi helpottaa kuormitusta Helsinki-Vantaalla, jolloin sille jää enemmän kapasiteettia kehittää ja lisätä tuottoisia Aasian lentojaan. Apumme olisi varmasti tervetullutta lentomeluselvitysten, kokemattomien charterlentäjien ja kiitotieongelmien kanssa painivalle Helsinki-Vantaalle. 

Pohjois-Italiassa sijaitseva yli 100 000 asukkaan Bergamo on erinomainen esimerkki onnistuneesta ja toimivasta yhteistyöstä halpalentoyhtiöiden kanssa. Ryanairin tehtyä siitä hubkenttänsä seutukunnalle on suorastaan virrannut rahaa ja matkustajia. Alueen hotellit, taksit, ravintolat, kaupat, matkailuelinkeinot – ja liike-elämä muutenkin – kukoistavat ennennäkemättömällä intensiteetillä ja sykkeellä. Tätä mekin tarvitsemme: taloudellista toimeliaisuutta, työpaikkoja ja verotuloja, joiden avulla hyvinvointiyhteiskuntamme palveluiden ylläpitäminen ja rahoittaminen on mahdollista. 

Meillä on hyvä, kolmea miljoonaa suomalaista palveleva kenttä, jonka kapasiteetti kasvaa entisestään kakkosterminaalin kehittämisen myötä. Ja meillä on erinomaiset suhteet alan keskeisiin toimijoihin. Tarvitaan vain poliittisten päättäjien yhteinen tahto mennä eteenpäin ja voimakas viesti yhteistyökumppaneille halustamme tehdä tarvittavia panostuksia sekä nostaa yhteistyö aivan uudelle tasolle. 

Voimme vain voittaa – mikäli meillä on halua. 

Lassi Kaleva
Kirjoittaja on tamperelainen kaupunginvaltuutettu (PS) ja yrittäjä

Julkaistu Aamulehden Näkökulma-palstalla 15.9.2013, s. B14

---------------


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini