PS-valtuustoaloite 18.1.2016 Tampereella ym. - Pakkoruotsin tilalle voitava valita joku muu kieli

18.01.2016

PS-valtuustoaloite Tampereella - Pakkoruotsin tilalle voitava valita joku muu kieli. Valtuustoaloite Tampereella, Hämeenlinnassa, Lahdessa, Riihimäellä ja Janakkalassa alueellisesta kielikokeilusta.

Tampereella, Hämeenlinnassa, Lahdessa, Riihimäellä ja Janakkalassa tehtiin valtuustoissa 18.1. alkaen valtuustoaloite hallitusohjelmaan kirjatusta alueellisesta kielikokeilusta, jossa ruotsin kielen voisi vaihtaa oppilaan ja kodin tahdon mukaisesti toiseen vieraaseen kieleen.

Aloitteessa esitetään, että kaupungit alkavat valmistella kokeiluja, jossa kielivalikoimaa laajennetaan ilman velvoittavaa toisen kotimaisen kielen opiskelua, ja tekevät kokeilun suunnittelua varten selvityksen vanhempien käsityksistä kielistä, joita heidän lapsensa opiskelisivat kokeilussa opiskelisivat. Kuntien tulisi aloitteen mukaan laatia kielikokeilua koskeva esitys ja anoa Opetus- ja kulttuuriministeriöltä lupaa kokeiluihin, joissa esim. saksan, ranskan, espanjan tai muun kolmannen kielen lukija voisi olla opiskelematta ruotsia, jos vanhemmat ja oppilas näin hyväksi katsovat. Lisäksi tulisi selvittää mahdollisuus seudulliseen kielikokeiluun ja käynnistää yhteistyö, mikäli lähikunnat suhtautuvat asiaan myönteisesti.
 
Tarkempia tietoja:
 
Tampere, Lassi Kaleva, valtuustoryhmän pj., p. 0400-778845, lassi@lassi.fi 
Hämeenlinna, Lulu Ranne, kaupunginhall. 1. vara pj., p. 040-586 4644, lulusirkku@gmail.com
Lahti, Martti Mäkelä, valtuustoryhmän puheenjohtaja, p. 045 1233 328, martti.makela@lh.lahti.fi
 
Ilmari Rostila, professori, kaupunginvaltuutettu, Tampere, Vapaa kielivalinta -kansalaisaloitteen vireillepanija, p. 040-522 9301, ilmari.rostila@gmail.com
 
-------------
 
VALTUUSTOSSA 18.1.2015 JÄTETTY ALOITE KOKONAISUUDESSAAN: 

Valtuustoaloite alueellisesta kielikokeilusta

Maan hallitusohjelmaan on kirjattu tavoite kieltenopiskelun lisäämisestä ja monipuolistamisesta. Tähän pyritään käynnistämällä alueellisia kokeiluja siitä, että vieraan kielen opiskelu aloitetaan jo ensimmäisellä luokalla ja mahdollistetaan alueellinen kokeilu kielivalikoiman laajentamisesta eduskunnan hyväksymän ponnen ”eduskunta kehottaa valtioneuvostoa selvittämään lainsäädännölliset edellytykset alueellisiin kokeiluihin kielivalikoiman laajentamiseksi ilman velvoittavaa toisen kansalliskielen opiskelua” mukaisesti.

Suomalaisten kielitaidon vahvistaminen tukee voimakkaasti maamme tulevaisuuden kasvu- ja kansainvälistymistavoitteita. Oppilaiden kieliosaamisen yhdistelmiä tulisikin monipuolistaa jo koulupolun varhaisessa vaiheessa. Peruskoulu antaa tällä hetkellä kahta vierasta kieltä opiskeleville käytännössä mahdollisuuden vain englanti–ruotsi-yhdistelmälle. Myös muut yhdistelmät, kuten englanti–saksa, englanti–ranska tai esim. englanti–kiina, tulee mahdollistaa. Ruotsin kielen osaaminen ei ole nykyaikana yleissivistyksen ja elämässä menestymisen ehto, eikä se ole kaikille suomalaisille välttämätöntä. Ruotsin kielisistä viranomais- ja muista palveluista voidaan huolehtia ilman jokaiselle ikäluokalle pakollisia ruotsin kielen opintoja. Perustuslaki velvoittaa julkista valtaa huolehtimaan suomen ja ruotsin kielisen väestön sivistyksellisistä ja yhteiskunnallisista tarpeista samojen perusteiden mukaan.

Tampere on julistautunut uudistajaksi ja edelläkävijäksi monella saralla. Vanhalla vientiteollisuuskaupungil-la on hyvät edellytykset olla edelläkävijä myös vapaan kielivalinnan osalta. Kielikokeilu, jossa ruotsin kielen voisi oppilaan ja kodin tahdon mukaisesti vaihtaa toiseen vieraaseen kieleen, olisi vahva osoitus kaupunkimme kehittämistahdosta ja -kyvystä. Niillä oppilailla, jotka valitsevat toiseksi vieraaksi kieleksi jonkin muun kielen kuin ruotsin, tulisi olla halutessaan mahdollisuus opiskella ruotsia viimeistään lukiovaiheessa. Kokeilussa olisi viisaasti jätettävä myös ruotsin kielisten oppilaiden ja kotien kielivalinnat yksityisasiaksi. Valtiovallan vastuulle jäisi mm. varmistaa erityissäädöksin, että kodin valinta ei haittaa lapsen myöhempiä mahdollisuuksia jatko-opintoihin ja uraa julkisen sektorin tehtävissä, sekä perustuslain noudattaminen.

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Tampereen kaupunki

  1. alkaa välittömästi valmistella alueellista kielikokeilua, jossa kielivalikoimaa laajennetaan ilman velvoittavaa toisen kotimaisen kielen opiskelua,
  2. tekee ensi sijassa kokeilun suunnittelua, lupahakemusta ja kokeilun toimeenpanoa varten selvityksen vanhempien käsityksistä siitä, mitä itselle vierasta kieltä heidän lapsensa opiskelisi siinä tapauksessa, että toisen kotimaisen opiskelun velvoittavuudesta voitaisiin heidän kohdallaan luopua.
  3. selvittää kiinnostuksen ja mahdollisuudet osallistua seudulliseen kielikokeiluun ja käynnistää yhteistyön, mikäli lähikunnat suhtautuvat siihen myönteisesti.
  4. laatii kielikokeilua koskevan esityksen ja anoo OKM:ltä (Opetus- ja kulttuuriministeriö) lupaa kokeiluihin, joissa esim. saksan, ranskan, espanjan tai muun kolmannen kielen lukija voisi olla opiskelematta ruotsia, jos vanhemmat ja oppilas näin hyväksi katsovat.
-------------
31.01.2019Perussuomalaiset: jotain rajaa sote-jättien ahneudelle!
12.09.2018Katso tv-mainos - Voit saada ilmaisen lounaan kaupunginvaltuutetun seurassa
27.04.2018PS-vappujuhla ti 1.5. klo 11-14 Kuninkaankadun ja Kauppakadun kulmassa.
21.02.2018Tiekarhujen esittelytilaisuus luottamushenkilöille ke 21.2.2018
15.12.2017Porokeittoa Tammelantorilla la 17.12. klo 11 alkaen
08.04.2017Viikonlopun muistilista - kolme askelta onnistuneeseen viikonloppuun
08.04.2017Tule tapaamaan meitä vaalimökille la klo 19-21 ja su klo 12-14
05.04.2017Oletko mielensäpahoittaja? Osallistu kilpailuun. Palkintona pahan mielen karvahattu.
04.04.2017Mitä mieltä olet Itsenäisyydenkadun lehmusrivistön hävittämisestä ratikan tieltä?
29.03.2017Ennakkoäänestys Tampereella 29.3.-4.4.

Siirry arkistoon »