Edarivaalikone - Lassin vastaukset

Edarivaalisivustolta löydät seuraavaa:

-----------------------

Edustajistovaalikoneessa http://edustajistovaalit.fi/ pääset tutustumaan ehdokkaisiin lähemmin. Sivulla on linkit kaikkien eri ylioppilaskuntien vaalikoneisiin. Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan linkin kautta pääset Tamyn vaalikoneeseen. 

Tässä kopioituna omat vaalikonevastaukseni:  

--------------------

Valtakunnalliset kysymykset

1. EU–ETA-alueen ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden tutkintoon johtavan opiskelun tulee olla maksutonta. Lukukausimaksukokeilu EU/ETA-alueen ulkopuolisille opiskelijoille on käynnissä vuosina 2010–2014. Tämän jälkeen saatujen tulosten perusteella päätetään kokeilun vakinaistamisesta kaikille EU/ETA-alueen ulkopuolisille opiskelijoille. Pohjoismaista Tanska on ottanut maksut käyttöön 2006 ja Ruotsi 2010. Linkki lisätietoihin: http://www.minedu.fi/OPM/Koulutus/artikkelit/lukukausimaksukokeilu/ 

Täysin samaa mieltä

Jokseenkin samaa mieltä

Ei samaa eikä eri mieltä

(X) Jokseenkin eri mieltä

Täysin eri mieltä 

"Perussuomalaisten nuorten linjausten mukaisesti kannatan lukukausimaksuja EU-ETA-alueiden ulkopuolisille opiskelijoille. Tämä on yleinen käytäntö lähes kaikissa muissakin Euroopan maissa. Suomella ei ole varaa kouluttaa kaikkia ulkomaalaisia ilmaiseksi veronmaksajien rahoilla. Yliopistojen pitäisi ennemminkin saada tuloja EU-ETA-alueen ulkopuolisista opiskelijoista, ja harrastaa koulutusvientiä muutenkin. Kerätyillä maksuilla parannetaan opetuksen laatua ja lisätään opetusresursseja, ja näin helpotetaan opintojen etenemistä ja valmistumista. Maksut saattaisivat myös mahdollistaa vaikkapa ulkomaisen professuurin perustamisen. Yliopisto voisi kuitenkin myös jatkossa jakaa muutamille lahjakkaimmille EU-ETA-maiden ulkopuolelta tuleville opiskelijoille maksuttoman opiskelun mahdollistamia stipendejä."

2. Opiskelijoiden vaikutusmahdollisuuksia yliopistojen toimintaan pitäisi mielestäni kehittää ensisijaisesti. (valitse kaksi tärkeintä) Opiskelijalla voi olla monta tapaa vaikuttaa yliopiston asioihin. Vaikuttaa voi esimerkiksi osallistumalla oman oppiaineensa opetussuunnitelmatyöhön tai opintojen kehittämistä tiedekunnassa valmistelevien työryhmien toimintaan. Yliopistojen virallisia päätöksentekoelimiä ovat muun muassa tiedekuntaneuvostot, yliopistokollegio ja yliopiston hallitus. Näiden opiskelijaedustus ja valinta määräytyy yliopistolain ja yliopistojen johtosääntöjen perusteella. Valmistelevilla työryhmillä ei ole virallista asemaa ja opiskelijaedustus näissä ryhmissä ei välttämättä ole itsestäänselvyys. 

Madaltamalla opiskelijoiden kynnystä keskustella henkilökunnan kanssa omista opinnoistaan

(X) Kehittämällä yliopiston palautejärjestelmiä ja vahvistamalla niiden vaikuttavuutta

(X) Ottamalla opiskelijat vahvemmin mukaan opetussuunnitelmatyöhön

Lisäämällä ainejärjestöjen vaikutusmahdollisuuksia

Vahvistamalla opiskelijoiden asemaa yliopiston valmistelevissa työryhmissä

Vahvistamalla opiskelijoiden asemaa yliopiston virallisissa päätöksentekoelimissä

Jollain muulla tavalla, millä? 

"Opiskelijoiden vaikutusmahdollisuuksia tulee lisätä. Yliopistoympäristöön voisi kehittää suoran demokratian hengen mukaisesti neuvoa-antavan opiskelijaäänestyksen niin oppiaine- kuin yliopistokohtaisestikin. Sähköinen äänestys on mahdollista toteuttaa luotettavasti ja varmasti yliopistoympäristössä. Onko asialle poliittista tahtoa?

Opiskeluun olennaisesti vaikuttavissa lainsäädäntö- ym. asioissa mielestäni Tamyn aktiivinen toiminta ja yhteydenpito ministeriöihin ja kansanedustajiin on toivottavaa."

3. Yliopistossani tulisi lakkauttaa joitakin koulutusaloja tai oppiaineita. Opetus- ja kulttuuriministeriöllä on vahva tahto saada aikaan rakenteellisia uudistuksia korkeakoulukentällä. Tarkoituksena on muun muassa karsia päällekkäistä koulutustarjontaa, mikä saattaa johtaa joidenkin alojen tai oppiaineiden lakkauttamiseen yliopistoissa. Aloja saatetaan myös yhdistää yliopistojen sisällä sekä yliopistojen välillä. 

Täysin samaa mieltä

(X) Jokseenkin samaa mieltä

Ei samaa eikä eri mieltä

Jokseenkin eri mieltä

Täysin eri mieltä 

"Yliopistossani tulisi lakkauttaa joitakin koulutusaloja tai oppiaineita tarpeen mukaan. Maailma muuttuu. Ei ole muuta pysyvää kuin muutos. Yliopiston tulee muuttua ja mukautua vastaamaan kulloinkin voimassa olevia ammatillisia, koulutuksellisia ym. tarpeita. Hallittu muutos edellyttää yhteistyötä elinkeinoelämän, yritysten ja yliopistojen kesken. Yliopistot osaavat siten kohdentaa voimavaransa tehokkaasti edistäen opiskelijoidensa siirtymistä työelämään. Opiskeluaikana luodut siteet yrityksiin ovat monen opiskelijan tie pysyvään ja antoisaan työsuhteeseen."  

4. Mitä opintotuen kehittämistavoitteita pitäisi ajaa seuraavaksi? Valitse mielestäsi kaksi ensisijaista vaihtoehtoa. Edelliset muutokset opintotukeen ovat olleet opintotuen sitominen kansaneläkeindeksiin, lainaosuuden korottaminen 400 euroon ja opintotukeen vaadittavan opintopistemäärän kasvattaminen 20 op:een vuodessa (toteutuvat 2014), opintotuen kaksiportaistaminen (toteutui 2011), opintorahan korottaminen 15%:lla (toteutui 2008) sekä asumislisän vuokrakaton korottaminen 252 euroon (toteutui 2005). Lisätietolinkki:

http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/300608102024HO?OpenDocument 

(X) Tulorajojen korotus

Opintolainaosuuden korotus

Opintorahan korotus

Asumislisä ympärivuotiseksi

Asumislisän vuokrakaton korotus

Asumislisän irrottaminen opintojen etenemisestä

Opintotuen opintojen etenemisminimin (5op/kk, 20 op/v) lieventäminen

Huoltajakorotus

(X) Osa-aikaisen opiskelun mahdollistaminen esim. sairastaessa

Opintotuen kehittäminen perustulon suuntaan / perustulo

Ei mitään, opintotuki on hyvä juuri nyt 

"Opintotukeen liittyvät tulorajat pitää poistaa. Kannustavuus työn tekoon lisääntyy, kun siitä ei enää rangaista. Opiskelija saa kipeästi kaipaamiaan lisätuloja, yhteyksiä yrityksiin työelämään, ja voi samalla rahoittaa opintonsa ilman opintolainaa. Valtion kannalta puolestaan on hyvä asia, kun verotuloja saadaan enemmän.

Opintotuen asumislisän korvattavuusosa on tähän asti ollut 80 % vuokran summasta. Tätä summaa voisi tasokorotuksenomaisesti nostaa vaikka 95 % tasolle. Myös opintotukeen pitää tehdä tasokorotus, joka vastaa tämän päivän kustannustasoa."

5. Olisin valmis maksamaan lisää YTHS:n palveluista jos se toisi lisää palveluja tai nopeuttaisi hoitoon pääsyä. Jokainen perustutkinto-opiskelija maksoi vuonna 2013 44 euron terveydenhoitomaksun YTHS:lle, osana ylioppilaskuntansa jäsenmaksu. YTHS perii suunterveydenpalveluistaan hoitomaksuja, muiden palveluiden ollessa maksuttomia. 

Täysin samaa mieltä

Jokseenkin samaa mieltä

Ei samaa eikä eri mieltä

(X) Jokseenkin eri mieltä

Täysin eri mieltä 

"Koulutusjärjestelmämme vahvuus on ollut se, että tuloista ja sosioekonomisesta asemastaan riippumatta kaikilla on ollut tasapuoliset mahdollisuudet kouluttautua. Vaikka yths-maksu ei kovin suuri olekaan, on se kuitenkin samalla tasavero tai tasamaksu, joka kohtelee ankarimmin juuri niitä, joilla on muutenkin taloudellisesti haasteellista. Jos piikki avataan, tulevat maksut vain tulevaisuudessa nousemaan entisestään."

6. Valtakunnallisessa opiskelija-asumiseen vaikuttamisessa tulisi... (valitse kaksi tärkeintä) Opiskelija-asuntoyhteisöt voivat tällä hetkellä tarjota asuntoja vain noin 27 %:lle opiskelijoista. SYL vaikuttaa osaltaan mm. siihen, että opiskelija-asuntotuotantoa tuetaan riittävillä rakennus- ja peruskorjausavustuksilla. Yleisten vuokramarkkinoiden puolella vaikuttamista tehdään mm. riittävän vuokra-asuntotarjonnan takaamiseksi. Asuntojen energiatehokkuudesta ja tarjottavista asuntotyypeistä opiskelija-asuntoyhteisöt päättävät paikallisesti. Kansallisella tasolla tuettujen vuokra-asuntojen rakentamista koskevat esteettömyysmääräykset takaavat asuntojen esteettömyyden eli mahdollistavat niihin pääsyn ja niissä liikkumisen esim. lastenvaunuilla tai pyörätuolilla. Määräykset hankaloittavat pienten asuntojen suunnittelua. 

(X) Keskittyä erityisesti kaikkein huonoimmassa asuntotilanteessa olevien kaupunkien kehittämiseen (esim. pääkaupunkiseutu)

Kansainvälisten opiskelijoiden asumispalveluiden kehittämiseen ja parhaiden käytäntöjen jakamiseen

(X) Ajaa huokeiden vuokra-asuntojen rakentamista yleensä (kaupungit, yleishyödylliset yhteisöt) - näin myös opiskelijoiden asuntotilanne helpottuu

Ajaa joustavampia esteettömyysmääräyksiä erityisesti pienten asuntojen rakentamisen helpottamiseksi 

"Valtakunnallisessa vaikuttamisessa tulee tehdä tiivistä yhteistyötä ja vaikuttamista niin kunnallisten luottamuselinten kuten esimerkiksi Tampereella kaavoituksesta vastaavan yhdyskuntalautakunnan kanssa. Valtuustoon olisi hyvä vaikuttaa tarvittavan tahtotilan syntymiseksi niin, että opiskelija-asuntotuotannon tärkeys ymmärrettäisiin. Yhdyskuntalautakunnassa ja myös kaupunginvaltuustossa olen itsekin esimerkiksi nostanut esille riittävän vuokra-asuntotuotannon merkityksen. Kun kaavoitus tukee asianmukaisesti edullista vuokra-asuntotuotantoa, niin hintataso pysyy kohtuullisena ja tarjonta on riittävää. 

Väljempiä esteettömyysvaatimuksia en kannata. Lastenvaumuilla ja pyörätuolilla tulee päästä liikkumaan kaikissa kohteissa. Ehdotus muistuttaa minua verrannollisesti aivan yhtä typerästä laista, joka mahdollisti hissittömien 3-kerroksisten talojen rakentamisen ympäri maatamme."

7. Tulevaisuudessa yhä useamman opiskelijan pitäisi siirtyä työelämään kandidaatin tutkinnolla. Kaksiportaisen tutkintojärjestelmän toivottiin nopeuttavan opiskelijoiden siirtymistä työelämään ja kandidaatin tutkinnolle kaavailtiin myös työmarkkinarelevanssia. Kandidaatin tutkinnon yleinen työelämärelevanssi on tällä hetkellä vahvasti alakohtainen ja tutkinnon arvostus sekä opiskelijoiden että työnantajien kohdalla jakaa mielipiteitä.

Täysin samaa mieltä

(X) Jokseenkin samaa mieltä

Ei samaa eikä eri mieltä

Jokseenkin eri mieltä

Täysin eri mieltä 

"Hyvä ja kannatettava asia, jossa omat kansalliset käytäntömme ovat eronneet tähän asti selvästi monen muun maan järjestelmästä. Tulevaisuudessa yhä useammalle opiskelijalle pitäisi olla mahdollista siirtyä työelämään kandidaatin tutkinnolla. Työkokemusta hankittuaan on kandin tutkinnon suorittaneella opiskelijalla paremmat edellytykset arvioida tarvetta jatko-opiskelulle."  

8. Mitä seuraavaksi tulisi tehdä opiskelijoiden opiskelukyvyn edistämiseksi? (valitse kaksi tärkeintä) Opiskelukyky on opiskelijan työkykyä. Opiskelukykyyn vaikuttavat opetus- ja ohjaustoiminta, oppimisympäristöt, opiskelutaidot ja opiskelijan omat voimavarat kuten terveys ja elämänhallintataidot. Lisätietoja opiskelukyvystä: https://materiaalit.syl.fi/openfile.aspx?docid=3161

Lisätä yliopisto-opettajien pedagogista koulutusta

(X) Lisätä opintojen joustavuutta ja saavutettavuutta

Kehittää järjestötoimintaa ja opiskeluryhmien yhteisöllisyyttä

(X) Lisätä opiskelutaitoihin ja opiskelukykyyn liittyvää opetusta

Varmistaa opintopsykologipalveluiden saatavuus

Lisätä liikuntapalveluita

Parantaa YTHS:n palveluiden laatua ja saatavuutta 

"Yliopiston tulee sallia myös erilaisuutta ja mahdollistettava erilaisissa elämäntilanteissa olevien ihmisten opiskelu, henkilön omia lähtökohtia ja elämäntilannetta kunnioittaen. Opiskelu- ja työelämän yhteensovittamista tulee tukea, kaikki opiskelijat kun eivät tule samasta muotista. Jotkut tekevät opiskelun ohessa töitä, mikä tulisi nähdä etenkin voimavarana; koska työkokemus on monesti etu muuten niin teoreettisen akateemisessa ympäristössä. Joku toinen löytää sen oikean ja perustaa opiskelujen lomassa perheen ja saa lapsia. Joustot opiskeluajoissa sekä monimuoto-opiskelu ja sähköiset tentit helpottavat erityisesti työssäkäyvien, pitkämatkalaisten ja lapsiperheiden arkea. Tamy voisi tässä asiassa selvittää sekä opiskelijoiden tarpeita etätenteille ja monimuoto-opiskelulle että tutkia mahdollisuuksia toteuttaa ne. 

Jostähän opiskelijan työkyvyn edistämiskohtaan olisi saanut valita 3 vaihtoehtoa, olisi niistä yksi ollut liikuntapalvelut; ”terve sielu terveessä ruumiissa” pätee myös nykyopiskelijoihin. Mitä paremmassa kunnossa olet fyysisesti sen paremmat mahdollisuudet sinulla on kestää opiskelijan arjen paineita."  

9. Ylioppilaskunnan on otettava kantaa muihinkin asioihin kuin suoraan korkeakoulutuksen järjestämiseen liittyviin seikkoihin ja opintososiaalisiin kysymyksiin. 

Täysin samaa mieltä

Jokseenkin samaa mieltä

Ei samaa eikä eri mieltä

Jokseenkin eri mieltä

(X) Täysin eri mieltä 

"Ylioppilaskunnan tulee ottaa kantaa vain korkeakoulupoliittisiin asioihin ja ajaa kunnolla ja aidosti opiskelijoiden etua. Päivän politiikkaan ei pidä ottaa kantaa muutoin, kuin se liittyy jollain tavalla opiskelijan arkeen ja opiskeluympäristöön.

Euroja on käytössä rajallinen määrä. Ei voida välttyä valintoen tekemiseltä. Ylioppilaskunnan tulee ohjata resurssinsa auttamaan ja helpottamaan opiskelijoiden arkea.

Humaani toiminta on kannatettavaa. Mutta jokainen voi toimia asiassa omalla ajallaan ja omilla varoillaan, valitsemassaan maassa tai maanosassa. Ei kuitenkaan pidä unohtaa kotimaista hätää, nälkäisiä lapsia tai yksinäisiä vanhuksia, jotka pääsevät nauttimaan raikkaasta ulkoilmasta vain kerran kuussa, jos ovat onnekkaita. Mielessä voi myös pitää ne yli 40 000 tamperelaista, jotka elävät köyhyysrajan alapuolella, ja joista moni saattaa ajautua epätoivoisiin, peruuttamattomiin tekoihin ahdingossaan. Näen, että Tamy voisi toimia tässä mahdollistajana: tarjota tietoa apua tarvitsevista niin kaukokohteissa kuin omassa kotikaupungissammekin. Resursseja kyseiseen toimintaan tulee kuitenkin kohdistaa erittäin maltillisesti, siten että ne eivät ole pois opiskelijoiden varsinaisesta edunvalvonnasta."  

10. Mitkä ovat tärkeimmät kriteerit opiskelijalle korkeakoululiikunnassa? Valitse 1–3 vaihtoehtoa seuraavista. 

(X) Edullinen hinta

(X) Laaja lajivalikoima

Turnaus- tai sarjatoiminta opiskelijajärjestöjen kesken

Liikunnan aloittamista tukevaa toiminta (esim. alkeiskurssit ja

liikuntatuutorointi)

(X) Laajat aukioloajat

Esteettömyys ja yhdenvertaisuus  

"Esteettömyys ja yhdenvertaisuus olisi ollut valintani neljänneksi tärkeimmäksi kriteeriksi opiskelijan korkeakoululiikunnassa. Koska uskon varsinkin esteettömyyden olevan nykysuunnittelussa peruslähtökohdan jäi tuo kohta erikseen merkitsemättä. Edullinen hinta tarkoittaa mielestäni yhdenvertaisuutta. Kun hinta on riittävän edullinen, on jokaisella mahdollisuus hoitaa kuntoansa. Opiskelijaliikunta on asia, jossa omalla tai vanhempien lompakon paksuudella ei tulisi olla mitään merkitystä.

Tampereen seudulla käytössä oleva Unipoli Sport edustaa upean innovatiivista ajattelua. Se mahdollistaa laadukkaammat, monipuolisemmat ja tasavertaiset liikuntapalvelut kaikille  Tampereen alueen korkeakoulujen opiskelijoille (Tampereen teknillinen yliopisto, TTY, Tampereen yliopisto, TaY ja Tampereen ammattikorkeakoulu, TAMK). Käytössä siis kolmen korkeakoulun liikuntapalvelut vain yhdellä edullisella maksulla (Tampereen yliopiston maksuhan on 65 euroa / vuosi)!"

--------------------

Tamyn kysymykset

 1. Yliopiston kampusten ravintoloissa tulisi olla yhteinen kasvisruokapäivä vähintään kerran viikossa. 

täysin samaa mieltä

jokseenkin samaa mieltä

ei samaa eikä eri mieltä

(X) jokseenkin eri mieltä

täysin eri mieltä 

"Syön itse usein kasvisruokaa, mutta mielestäni tämän tulisi olla jokaisen henkilökohtainen valinta. On perusteltua, että jokaisena päivänä on tarjolla maittava ja ravintorikas kasvisruokavaihtoehto. Viikoittainen kasvisruokapäivä voisi olla erityinen teemapäivä, jossa innostettaisiin kokeilemaan kasvisvaihtoehtoa. Ei kuitenkaan keppiä, vaan porkkanaa. Mielestäni tarjolla tulee samalla kuitenkin olla vaihtoehto myös normaaliruokavaliota noudattaville."  

2. Tamylla pitää olla oma kehitysyhteistyöhanke. Tamylla on ollut erilaisia kehitysyhteistyöhankkeita Luoteis-Intiassa GRAVIS-kansalaisjärjestön kanssa 1990-luvun alusta asti. Hanke rahoitetaan 85 % ulkoasiainministeriön hanketuella. Omavastuuosuus 15 % rahoitetaan pääosin opiskelijoiden vapaaehtoisilla lahjoituksilla, vapaaehtoistyöllä sekä varainkeruulla. Hanketta koordinoi kansainvälisten asioiden sihteeri apunaan hallituksen kehyvastaava ja kehitysyhteistyövaliokunta. Muista ylioppilaskunnista HYY:llä, JYY:llä ja TYY:llä on omat hankkeet. 

täysin samaa mieltä

jokseenkin samaa mieltä

ei samaa eikä eri mieltä

(X) jokseenkin eri mieltä

täysin eri mieltä 

"Näen, että Tamy voisi toimia tässä mahdollistajana: tarjota tietoa apua tarvitsevista niin kaukokohteissa kuin omassa kotikaupungissammekin. Resursseja kyseiseen toimintaan tulee kuitenkin kohdistaa erittäin maltillisesti, siten että ne eivät ole pois opiskelijoiden varsinaisesta edunvalvonnasta.

Mielestäni tulisi myös pitää mielessä avuntarvitsijat kotimaassa, yksinäiset vanhukset, leipäjonoihin elämäntilanteen pakottamat henkilöt, sekä esimerkiksi nuorisotyö ja kaveritoiminta. Aikuinen opiskelija voisi toimia tukena ja turvana vaikkapa lapselle tai teinille, jolta puuttuu elämästään suunta ja turvallinen aikuinen, joka voisi opastaa elämässä eteenpäin."  

3. Aviisi on yksi näkyvimmistä ylioppilaskunnan tuottamista palveluista. Millaisena näet lehden tulevaisuuden? (valitse yksi) Aviisin menot muodostavat lähes 10 % Tamyn käyttötalouden menoista. Osa menoista pystytään kattamaan lehteen myytävillä mainoksilla, mutta palvelua subventoidaan jäsenmaksuilla kerätyillä varoilla. Tänä vuonna subventio on noin 6 euroa per jäsen. Lehden teosta vastaa kokopäiväinen päätoimittaja, minkä lisäksi sen tekemiseen osallistuu siviilipalvelusmies tai muu toimitusharjoittelija. Vuoden 2011 jäsenkyselyn mukaan lehteä luki vähintään silloin tällöin noin 83 % vastaajista ja noin 58 % useimmiten tai joka lehden. 

Säilytetään nykyisellään

(X) Muutetaan nettilehdeksi

Muutetaan ylioppilaskunnan tiedotuslehdeksi

Aviisi liittyy osaksi mahdollista tulevaa valtakunnallista ylioppilaslehteä

Harvennetaan ilmestysmiskertoja, mutta muuten sama sisältö

Lopetetaan kokonaan 

"Lehden lukijat ovat tietoteknisesti valveutuneita ja ovat tottuneet käyttämään sähköistä mediaa. Aviisista on jo nyt tarjolla sähköinen näköislehti. Sen käyttöä tulisi edistää, niin että paperilehden painosmäärää voitaisiin samalla pienentää.

Samalla tulisi selvittää mahdollisuuksia siirtyä kokonaisuudessaan nettilehtipohjalle. Tähän liittyy tietysti lukijatutkimuksia, kustannuslaskentaa ja yhteydenpitoa sidosryhmiin ja ilmoittajiin. Tavoitteellisena suuntana voisi olla se, että jossakin vaiheessa julkaisu kannattaisi itse itsensä hankkimillaan mainostuloilla."  

4. Uusi valtakunnallinen opiskelijaetu- ja korttipalvelu Frank lanseerattiin syksyllä 2013. Tamyn tulisi liittyä palveluun viimeistään vuoden 2015 aikana. Frank on opiskelijajärjestöjen (SYL, SAMOK, SLL, Sakki) uusi opiskelijaetupalvelu, joka tarjoaa valtakunnallisten opiskelijaetujen lisäksi paikallisia etuja ja opiskelijakorttipalvelun. Uusi opiskelijakortti tuo maksuominaisuuden opiskelijakorttiin ja mahdollistaa opiskelijastatuksen todentamisen internetissä. Lisätietoja löydät osoitteesta www.myfrank.fi. Tamperelaiset opiskelijajärjestöt eivät ole toistaiseksi liittyneet palveluun, vaan hoitavat omaa korttiaan ja järjestävät opiskelijaetuja Opiskelijan Tampere ry:n kautta. 

(X) täysin samaa mieltä

jokseenkin samaa mieltä

ei samaa eikä eri mieltä

jokseenkin eri mieltä

täysin eri mieltä 

"Frank-korttijärjestelmään kannattaa Tamyn liittyä, sillä se olisi koko Suomen yhteinen korttijärjestelmä, joka toisi kustannussäästöjä myös Tamylle suuruusetujen vuoksi. Tämän lisäksi Frank korttiin voidaan liitää kansainvälinen ISIC-kortti, joka käy ympäri maailmaa. Maksuominaisuus opiskelijakortissa on tätä päivää ja mahdollistaa opiskelijalle esteettömämpää maksamista, kun kaikilla ei ole mahdollisuutta saada esimerkiksi luotollista korttia. Valtakunnallisesti organisoitava opiskelijakortti ei myöskään aseta ketään erilaiseen asemaan paikkakunnan tai opiskelupaikan vuoksi, vaan samat edut kuuluvat kaikille. Kannatan liittymistä Frank-korttijärjestelmään."

5. Tampereen yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto tulisi yhdistää. Tampereen yliopiston avajaisissa 3.9.2013 rehtori Kaija Holli piti puheen (linkki: http://www.uta.fi/ajankohtaista/yliopistouutiset/ilmoitus.html?id=87243), jossa hän ehdotti tamperelaisten yliopistojen yhdistämistä ja siten avasi julkisen keskustelun fuusiosta. Samalla viikolla TTY:n rehtori otti asiaan kantaa päinvastaisesti argumentoiden. Ylioppilaskunnalla ei ole asiaan virallista kantaa. 

Kyllä

(X) Ei 

"En kannata Tampereen yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston yhdistämistä. Tällä hetkellä TTY on Suomen arvostetuimpia teknillispohjaisia yliopistoja, ja sillä on erittäin hyvä maine maailmalla. Yhdistymisestä ei ainakaan TTY:lle koidu merkittävästi etuja. Päinvastoin, ainoa todellinen hyötyjä on Tampereen yliopisto tässä asiassa.

Yliopistot tekevät jo nyt yhteistyötä toistensa kanssa ja opintoja voi suorittaa poikkitieteellisesti kummankin yliopiston välillä. Suuruus yliopistoissa ei ole mikään itsetarkoitus, jota fuusiolla todennäköisesti haetaan. Pienemmän budjetin kokonaisuutta on helpompi hallita etenkin tiukassa taloudellisessa tilanteessa, jossa on tehtävä valintoja jonkun koulutusohjelman tarjonnasta.

Tampereen yliopisto on jaettu sopiviin tulosyksiköihin nyt, kun on amerikkalaistyylinen School-malli käytössä. Tämä takaa eri Schooleille oman budjetin ja toimintaympäristön. TTY:llä tälläistä organisationaalista rakennetta ei vielä ole, ja se jouduttaisiin mahdollisen fuusion myötä varmasti tekemään. Yhdistyminen toisi väistämättä myös YT-neuvottelut henkilöstölle, kun päällekkäisyyksistä joudutaan karsimaan.

Opiskelijalle fuusio voi tarjota uusia mahdollisuuksia ihan käytännön opiskeluarkeen, mutta valtion silmissä yliopiston tulos/laatu-suhde ei merkittävästi parane. Tulevaisuudessa valtiovalta haluaa kuitenkin pienentää korkeakoulujen määrää, joten jotakin luultavasti tälläkin sektorilla tapahtuu ennemmin tai myöhemmin. Opiskelijoiden kannalta on olennaista, että kumman yliopiston parhaita käytänteitä aletaan soveltamaan arkeen ja kumman tahon organisationaalinen malli ja ketteryys on parempi. Yliopiston rahoitusmalli todennäköisesti myös hieman muuttuisi enemmän painottamaan niihin koulutusohjelmiin, jotka tuottavat yhteiskunnalle hyödyllisempää työväkeä ja josta on hyötyä, kun etsitään uutta talouskasvua. Eli todennäköisesti diplomi-inssit ja kauppatieteilijät pärjäävät tässä yhdistymisessä hyvin, ja humanistit tulevat kärsimään, koska heidän tuleva työnsä ei tuo niin paljon veroeuroja kuin mitä edellä mainittujen. Yritykset painottavat rahoituksessa tulosta, joten on selvää, että humanistien asema tulee tulevaisuudessa heikkenemään yhdistymisen myötä."  

6. Kv-opiskelijoiden osallistuminen ylioppilaskuntapolitiikkaan on mahdollistettava entistä paremmin panostamalla lisäresursseja mm. käännöspalveluihin, jotta ylioppilaskunnan päätöksentekoon liittyvät asiakirjat käännettäisiin ajantasaisesti. Tamyssa toimii kääntäjäharjoittelija keväällä ja syksyllä yhteensä kuusi kuukautta, ja hän vastaa Tamyn eri sektoreiden englanninkielisestä kääntämisestä. Kääntäjäharjoittelijoiden poissaollessa kääntäminen toteutetaan freelancereilla ja osittain sektoreiden toimesta. Edustajiston ja hallituksen päätösluettelot käännetään, mutta esimerkiksi toimintasuunnitelmaa ja talousarviota ei ole yleensä käännetty. 

täysin samaa mieltä

jokseenkin samaa mieltä

ei samaa eikä eri mieltä

(X) jokseenkin eri mieltä

täysin eri mieltä 

"Nykyinen palvelutaso englannin kielelle on mielestäni aivan riittävää. Yliopiston tulee ensisijaisesti ajaa suomalaisten tutkinto-opiskelijoiden etua, ja jos aikaa ja rahaa jää niin ulkomaisten opiskelijoiden asioita heidän omilla kielillään. Nykyinen palvelutaso pystytään näillä resursseilla turvaamaan, ja jo se on riittävän hyvää palvelua."   

7. Mikä on yritysyhteistyön merkitys ylioppilaskunnalle? (valitse tärkein) Yritysyhteistyöstä saadaan varoja käyttötalouden pyörittämiseen sekä mahdollisuuksia opiskelijoiden työllistymiseen tai harjoitteluihin. Lisäksi yrityssuhdesektori osallistuu tapahtumien järjestämiseen neuvottelemalla mm. tapahtumapaikkoja. Tamy tekee yritysyhteistyötä muutamien pitkäaikaisten kumppaneiden kanssa, joiden kanssa sovituista eduista voi lukea Tamyn nettisivuilta edut opiskelijalle osiosta: http://www.tamy.fi/opiskelijaedut Suurimman osan kaupungin opiskelija-alennuksista neuvottelee Opiskelijan Tampere ry ja etuihin voi tutustua osoitteessa: http://opiskelijantampere.fi/. Tamy on Opskelijan Tampereen jäsenyhteisö. 

Tuoda mahdollisimman paljon rahaa ylioppilaskunnalle

Tuottaa mahdollisimman laadukkaita tapahtumia

Hankkia alennuksia opiskelijoille paikallisista palveluista

(X) Luoda työllistymis- ja opinnäytemahdollisuuksia opiskelijoille

Sillä ei ole mitään merkitystä ja Tamyn ei tulisi tehdä minkäänlaista

yritysyhteistyötä 

"Yritysyhteistyökysymyksen vastauksessa olisi pitänyt voida valita 4 tärkeintä vaihtoehtoa. Eli 1. Tuoda mahdollisimman paljon rahaa ylioppilaskunnalle. 2. Tuottaa mahdollisimman laadukkaita tapahtumia. 3. Hankkia alennuksia opiskelijoille paikallisista palveluista. 4. Luoda työllistymis- ja opinnäytemahdollisuuksia opiskelijoille. Mielestäni näistä kohdista jokainen on perusteltu syy kehittää yritysyhteistyötä ja viedä sitä eteenpäin."  

8. Ylioppilaskunnan kolme tärkeintä tehtävää ovat (valitse enintään kolme). Ylioppilaskunnan lakisääteiset tehtävät ovat toimiminen jäsentensä yhdyssiteenä ja edistää heidän yhteiskunnallisia, sosiaalisia ja henkisiä sekä opiskeluun ja opiskelijan asemaan yhteiskunnassa liittyviä pyrkimyksiä. Lisäksi ylioppilaskunta osallistuu yliopiston kasvatustehtävän hoitamiseen valmistamalla opiskelijoita aktiiviseen, valveutuneeseen ja kriittiseen kansalaisuuteen. Tamy jaostoineen ja alayhdistyksineen järjestää monenlaisia tapahtumia jäsenistölle. Tamy tukee alayhdistyksiään paitsi rahallisesti myös tarjoamalla tukea esimerkiksi koulutuksin ja oppain. Opiskelija-alennusten hankinta on keskitetty Opiskelijan Tampere ry:lle. 

(X) opiskelijoiden etujen valvominen yliopiston ja kaupungin suuntaan

yhteiskunnallinen vaikuttaminen

palveluiden tarjoaminen (esim. muuttoauto, kalenteri, lainopillinen

neuvonta)

bileiden järjestäminen

hyvinvointiin, kulttuuriin ja liikuntaan liittyvien tapahtumien järjestäminen

(X) opiskelija-alennusten hankkiminen

ainejärjestöjen ja alayhdistysten tukeminen

(X) opiskelijoiden yhdyssiteenä toimiminen 

"Olisin voinut tässäkin kysymyksessä (ylioppilaskunnan kolme tärkeintä tehtävää) valita vastausvaihtoehdoista jokaisen, koska niillä kaikilla on oma merkityksensä opiskelijan arjessa ja arjesta selviytymisessä. Ylioppilaskuntamme on riittävän suuri selviytyäkseen näistä kaikista. Painotuksia voidaan tietysti harkita tarpeen mukaan. Laajempi biletoiminta saattaisi esimerkiksi sopia paremmin ainejärjestöille. Yhteiset pikkujoulut on kuitenkin mielestäni hyvä asia."  

9. Millaisia tapahtumia Tamyn pitäisi järjestää? (valitse korkeintaan kolme). Tamyn työntekijät, hallitusvastaavat ja jaostot järjestävät kaikkia edellä mainittuja tapahtumia. Usein käydään keskustelua, pitäisikö esimerkiksi bileiden järjestäminen ulkoistaa Tamyn piirissä toimiville ainejärjestöille ja alayhdistyksille. Käytännössä Tamy itsenään järjestää vain muutamat bileet vuoden aikana lukuvuoden avajaiset, kaupunkisuunnistuksen päätösbileet, pikkujoulut ja Vappubrulliksen. 

opiskelijabileitä

kulttuuritapahtumia, jotka keskittyvät muihin kuin valtavirtailmiöihin

hyvinvointiin liittyviä tapahtumia

liikuntatapahtumia

päihteettömiä tapahtumia

(X) asiapitoisia seminaareja

(X) ekskursioita ja matkoja

(X) kursseja ja koulutuksia

Tamyn ei tulisi järjestää minkäänlaisia tapahtumia vaan ulkoistaa tapahtumanjärjestäminen muille tahoille. 

"Tamyn järjestämät yhteiset tapahtumat antavat virikkeitä ja edistävät yhteisöllisyyden uutta tulemista. Tapahtumien järjestämisessä omatuotanto ei ole ehdoton edellytys. Mutta olennaisena pidän tapahtumien maksuttomuutta tai edullisuutta, sekä saavutettavuutta muutenkin. Tapahtumien tulisi olla ns. matalan kynnyksen tilaisuuksia, joihin jokaisen olisi helppo ottaa osaa. Monimuotoisuus on hyvä asia, eli tapahtumaehdotuksista olisin kernaasti valinnut jokaisen, en vain maksimissaan kolmea."  

10. Ylioppilaskunnan taloudellista tilannetta tulisi parantaa ensisijaisesti seuraavalla tavalla (valitse yksi). Tamyn tilinpäätös oli vuonna 2012 40 805,29 euroa ylijäämäinen, mutta käyttötalous oli 46 984,18 alijäämäinen. Myös aiempina vuosina tilinpäätökset ovat olleet pääsääntöisesti ylijäämäisiä, vaikka käyttötalous on ollut alijäämäinen. Tämä johtuu siitä, että sijoitustoiminnan tuotoilla ollaan pystytty kattamaan osa käyttötalouden menoista. Tamylla on varallisuutta noin miljoonan euron verran. Tästä osa on sijoitettuna lyhyellä, osa pitkällä aikavälillä kohteisiin, joissa on pienet riskit mutta myöskin pienet tuotto-odotukset. Ylivoimaisesti suurin osa Tamyn kuluista on henkilöstökuluja. Edunvalvonnan ja palvelujen järjestämiseen on budjetoitu melko niukasti käyttövaroja. Tamyssa työskentelee tällä hetkellä kymmenen työntekijää ja kahdeksanhenkinen hallitus. Tamyn talouteen voit tutustua osoitteessa: http://www.tamy.fi/artikkeli/tamyn-budjetti-2013-visualisoituna 

korottamalla jäsenmaksua

karsimalla palveluista

karsimalla edunvalvonnasta

(X) lisäämällä yritysyhteistyötä

laittamalla olemassaoleva pääoma tuottamaan paremmin 

"Ylioppilaskunnan taloudelliseen tilanteeseen liittyen palvelutarjonta ja toiminta tulee joka tapauksessa säännöllisin väliajoin tarkastella ja arvioida uudelleen. Olisi hyvä, että tuon arvioinnin suorittaisi mahdollisesti joku ulkopuolinen taho. Asiassa tulee kuitenkin herkällä korvalla kuunnella asiakkaiden eli opiskelijoiden mielipiteitä.

Yksittäisistä menoeristä nostaisin esille Aviisin kulut. Nettilehteen siirtymällä ja ilmoitusmyyntiä tehostamalla saatettaisiin saada aikaan selvää säästöä.

Tamyn jäsenmaksua en korottaisi, koska se vaikuttaa raskaasti monen opiskelijan arjen pyörittämiseen ja arjesta selviytymiseen. Jäsenmaksun hinnan ei tule olla automaatti, josta saadaan tarvittaessa lisää rahaa alati muuten paisuviin kuluihin. Tulee etsiä vaihtoehtoja avoimin mielin. Toimiva yritysyhteistyö saattaa olla ylioppilaskunnalle hyvinkin tuottoisa toiminnan muoto.

Lisätietoja minusta löydät netistä osoitteessa www.lassi.fi"

--------------------

1. Tietoja minusta. (Tähän kohtaan voit kertoa vapaasti itsestäsi.) 

Reilusti parikymppinen - Lassi Kaleva 20. 

Olen tamperelainen opiskelija, yrittäjä ja kaupunginvaltuutettu (ps). Kaupunginvaltuutettuna olen mm. ollut mukana ajamassa 1000 uutta työpaikkaa Tampereen seutukunnalle sekä edullista 60 senttiä/matka maksavaa joukkoliikennettä kaikille arvolipulla matkustaville (lisätietoja osoitteessa www.lassi.fi).

Kieli- käännös- ja kirjallisuustieteiden kandin paperit ovat taskussa, ja gradukin on puolivälissä matkaa. Yrityksen pyörittämisessä ja useissa kunnallisissa luottamustehtävissä opitut tiedot ja taidot tarjoavat tervettä näkemystä ja käytännön elämässä koeteltuja ratkaisuja myös yliopistoelämään. Näen tämän vahvuutenani pyrkiessäni Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan edustajistoon, jonka jäsenille laaja-alainen kokemus niin yliopisto-, yritys- kuin poliittisestakin vaikuttamisesta on mielestäni ehdoton etu.

Ole mukana tekemässä historiaa ja äänestä Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan edustajistovaaleissa perussuomalaisia arvoja kannattavaa ehdokasta. Muista siis äänestyskopissa numero 20.

Lisätietoja minusta ja ajamistani asioista löydät vaalisivuiltani netistä osoitteessa www.lassi.fi

LASSI KALEVA – PERUSSUOMALAINEN VAIHTOEHTO NUMERO 20. 

---------------------