Tammelantori pitää säilyttää jälkipolvillekin

tammela.jpg

Tammelantori on monen tamperelaisen lempitori, jossa on ainutlaatuinen tunnelma ja upeita ihmisiä. Se on jo valmiiksi - ilman suunniteltua täydennysrakentamistakin - tavallisten kansalaisten olohuone, johon tullaan ostoksille tai vain viettämään aikaa. Se on paikka, jossa ihminen kohtaa toisen ihmisen, tai vain nauttii omassa rauhassaan elämäntuoksuisesta hälinästä ympärillään. Se on paikka, jossa jokainen voi tuntea itsensä tervetulleeksi. 

Tammelantorin kojut eivät kiillä samanmuotoisina, samannäköisinä, samankokoisina, kliinisen oloisina, tiukkaan riviin ja ruotuun pakotettuina, vaan jokainen myyntipiste on omanlaisensa, oman paikkansa aikojen saatossa ansainnut ja lunastanut. Mutta se on vain hyvä. Itse elämäkin on epätäydellistä ja monimuotoista, ja siksi se on niin kaunista. 

Tammelantori, tuo ainoa ympärivuotinen tori Tampereella, ei tarvitse voittoa tavoittelevia tahoja ja korkealentoisia kehityssuunnitelmia hyväilläkseen satunnaista kulkijaa kevätauringon lämmittävillä säteillä tai virkistävällä syksyn tuulahduksella. Se ei tarvitse monivuotista, pölyistä ja meluista toriparkkityömaata, joka käytännössä melko tehokkaasti lopettaisi torin toiminnan nykymuodossaan tai vähintään vaikeuttaisi sitä suuresti, ja pilaisi samalla lähiympäristön asumisviihtyvyyden.

Antakaamme torin jatkaa kunniakkaasti oloaan niin hyvinä kuin huonoinakin aikoina. Aivan kuten se on tehnyt aina perustamisestaan, vuodesta 1900 lähtien. Säilyttäkäämme pala perinteikästä Tamperetta niin itsellemme kuin jälkipolville. Me kaikki olemme sen ansainneet. Tammelan täydennysrakentaminen näyttää etenevän kuin juna. Mutta jokainen juna pysähtyy aikanaan. Tämä juna tulisi pysäyttää jo lähtöasemalleen.

Lassi Kaleva
Tammelan kulmien entinen asukas,
Tammelantorin nykyinen vakikävijä


Julkaistu Aamulehden mielipideosastolla su 26.8.2012