Mistä ne vaalivirkailijat oikein tulevat?

pressanvaalit_1.jpgMistä ne vaalivirkailijat oikein tulevat? Mitä tapahtuu kulissien takana? Mihin ääneni viedään vaalipäivän loputtua? Ovatko suomalaiset vaalit rehellisiä? Toteutuuko demokratia? Varsinaisena vaalipäivänä omalle äänestyspaikalleen menevä kansalainen tapaa viranomaisen, joka kysyy ennakkoilmoituskorttia ja henkilötodistusta, saa äänestyslipun, ja raapustettuaan siihen ehdokkaansa numeron saa lippuun vaalileiman, ennen sen pudottamista vaaliuurnaan. Koko toimitus on ohi muutamassa minuutissa. Äänestyspaikalla asiaa hoitaa ns. vaalilautakunta, johon kuuluu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, jäseniä ja varajäseniä, yhteensä esimerkiksi 10 henkilöä. Vaalivirkailijat ovat eduskuntapuolueiden paikallisosastojen ehdottamia henkilöitä, joko puolueen jäseniä tai muita, jotka nimitetään ja valtuutetaan tehtäväänsä kaupunginhallituksen kokouksessa. Ns. vaalilautakuntapaikkoja esimerkiksi presidentinvaaleissa on puolueilla samassa suhteessa kuin edellisissä eduskuntavaaleissa saatuja ääniä.


pressanvaalit_2.jpgVaalitoimitus on laissa ja säädöksissä tarkoin ohjattua; vaalilautakunnan jäsenten tulee sisäistää tehtävässään toimiessaan oikeusministeriön miltei satasivuinen kirjanen ”2 – Vaaliohjeet, vaalilautakunnan tehtävät”. Siinä esimerkiksi sanotaan, että ensimmäiselle läsnä olevalle äänestäjälle / äänestäjille on esitettävä tyhjä vaaliuurna, joka sen jälkeen suljetaan / sinetöidään, ja uurna voidaan seuraavan kerran avata vasta vaalitoimituksen loputtua ääniä laskettaessa. Myöskin, kaikkien kello 20.00 mennessä vaalihuoneistoon sisälle saapuvien on annettava äänestää, vaikka se venyttäisi itse vaalitoimitusta yli klo 20.00. Tarvitessaan voi itse nimetä itselleen vaaliavustajan auttamaan toimintaa äänestyskopissa. Ilmoituskortin mukanaolo on suotavaa, mutta myös pelkällä henkilökortilla voi äänestää. Valokuvan vaalitoimituksesta voi halutessaan ottaa, mikäli saa siihen luvan vaalilautakunnalta.

pressanvaalit_3.jpgVaaliohjeissa ohjeistetaan myös alustavan ääntenlaskennan ja (alustavan) tarkistuslaskennan suorittamista, äänestyslipukkeiden pakkaamista sinetillä suljettuun pakettiin, ja paketin toimittamista paikalliseen vaalipiirilautakuntaan. Vaalihuoneiston sulkeuduttua tehdään keskusvaalilautakunnalle 2 ilmoitusta. Ensimmäisessä ilmoituksessa heti klo 20.00 jälkeen kerrotaan äänestäneiden tarkka lukumäärä. Tämä ilmenee tukkimiehen kirjanpidosta ja käytettyjen äänestyslippujen määrästä. Toisen ilmoituksen, jossa raportoidaan ehdokkaiden saama henkilökohtainen äänimäärä, vaalilautakuntamme teki presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella klo 20.39.

Ovatko vaalit Suomessa rehellisiä? Mielestäni ovat. Mahdolliset huijausyritykset eivät ole kannattavia tai edes mahdollisia, koska kiinnijäämisen riski on erinäisillä toimenpiteillä tehty aivan liian suureksi.

Toteutuuko demokratia? Tämä kysymys herättää polemiikkia esim. ehdokkaan saaman julkisuuden laadun ja määrän suhteen, mutta mielestäni demokratia toteutuu niin hyvin kuin se vain on mahdollista. Tämä on yksi harvoja asioita, joissa me kaikki olemme tasa-arvoisia: Riippumatta varallisuudesta, sukupuolesta, terveydestä, koulutuksesta ym. meillä kaikilla on tasan yksi ääni, ei enempää eikä vähempää. Käyttäkäämme sitä myös tasavallan presidentin vaalien toisella kierroksella!

Lassi Kaleva
Vaalilautakunnan puheenjohtaja
46. äänestysalue, Leinolan koulu


Julkaistu Aamulehden Lukijalta-sivulla 30.1.2012