Kuntien pakkoliitokset - yleisötilaisuus Nokialla ke 19.3.2014

Keskiviikko 19.3.2014 klo 22.02 - Lassi Kaleva


Nokian Uutiset ja Nokian kaupunki järjestivät keskiviikkona 19.3.2014 kuntalaisille tarkoitetun, seutuselvitystä koskevan tilaisuuden. Tilaisuuden aiheena oli: Itsenäinen Nokia vai osaksi seutukaupunkia? Mikä on Nokian tulevaisuus? Kuntauudistuksesta ja sen eri vaihtoehdoista alusti asiantuntevasti Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulun yliopistonlehtori Jenni Airaksinen.
 
Jenni Airaksinen toi yleisön tietoon lukuisia esimerkkejä niin Suomessa kuin maailmalla suoritetuista erityyppisistä kuntien yhteistyömalleista, ja painotti sitä seikkaa, että suuri ei välttämättä ja itseisarvoisesti ole aina kaunista. Ja että kehyskuntien kokoiset kunnat kykenevät kyllä vallan mainiosti ja pääsääntöisesti selviytymään velvoitteistaan. Airaksinen totesi myös, että demokraattinen vaikuttaminen yleensä kärsii selvästi kuntayksikön koon kasvaessa.
 
Joku yleisöstä esitti kuntauudistustyöryhmälle kysymyksen ympäristön tilan ja vaikutusten huomioimisesta kuntaliitosten aiheuttaman lisääntyneen liikkumisen näkökulmasta. Vastaus oli, että ympäristöä ei selvitysmies Rauno Saaren malleissa ole lainkaan otettu huomioon.
 
Pirkkalan pormestari Helena Rissanen kyseenalaisti jo suoritetun selvitystyön, koska se lähtee liikkeelle rakenteiden muuttamisesta. Eikö olisi hyödyllisempää ensin selvittää mitä elinvoimaisuus ja sen lisääminen kunnissa tarkoittaa? Ja vasta sitten edetä tarvittavaan suuntaan.
 
Tampereen kanta uusien kuntamallien selvityksen jatkamiseen päätetään Tampereen kaupunginvaltuuston kokouksessa maanantaina 14.4.2014. Muut seutuselvityskunnat tekevät niin ikään vastaavat päätökset omissa valtuustoissaan.
 
Taustalla keskustelulle on siis selvitysmies Rauno Saaren tutkimus: Elinvoimainen Tampereen kaupunkiseutu – tulevaisuuden vaihtoehdot vaikutuksineen. Rauno Saari puoltaa seutukunnalle jompaakumpaa seuraavista kahdesta vaihtoehdosta: 
  1. Yksi kunta -malli, joka tarkoittaa käytännössä kuntaliitosta 8 kunnan kesken (Tampere, Orivesi, Ylöjärvi, Kangasala, Nokia, Pirkkala, Lempäälä, Vesilahti).
  2. Seutukaupunki- ja palvelukuntamalli, jossa on kaksiportainen hallinto ja jossa seutukunta ottaa huolehtiakseen tärkeimmät nykyisin itsenäisten kuntien hoitamat tehtävät.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini