PS-ryhmän valtuustoaloite tunnelin kustannusten seurannasta 17.2.2014

Tiistai 18.2.2014 klo 22.12 - Lassi Kaleva


Valtuustoaloite 17.2.2014

A. Rantaväylän tunnelihankeen kulujen seuranta ja valvonta.
B. Rantaväylän tunnelihankkeen paikallisten työllisyysvaikutusten seuranta ja valvonta.

Koska tunneli-investointi on taloudellisesti ja työllisyysvaikutuksiltaan eritäin merkittävä Tampereelle ja tamperelaisille veronmaksajille, on kokonaiskuvan selvittämiseksi jatkuva systemaattinen seuranta välttämätöntä. Tämä on osoitus hallinnon ja päätöksenteon avoimuudesta ja läpinäkyvyydestä vallitsevan pormestariohjelman mukaisesti.

 
Valtuustoaloite on kustannusvaikutteisesti positiivinen. Avoin ja läpinäkyvä seuranta auttaa pysymään tavoitehinnassa, 180 miljoonaa euroa, ja estää osaltaan lisäkustannusten syntymistä. Seuranta ja valvonta toteutetaan siten, että tässä aloitteessa mainitut kulut ja tiedot julkistetaan kuukausittain Tampereen kaupunginvaltuutetuille. Mahdollisesti tiedot voidaan laittaa myös julkisesti esille esimerkiksi nettisivujen välityksellä, jolloin ne ovat lisäksi jokaisen kuntalaisen ja tiedotusvälineiden nähtävissä, käytettävissä ja arvioitavissa.
 
Kuukausittain raportoivat tiedot. Aloitteessa mainitut raportit tehdään myös takautuvasti kuukausittain allianssin perustamisesta lähtien.
 
A0. Kertaluonteisesti ennen allianssisopimusta syntyneet ja siis nykyiseen tunnelibudjettiin kuulumattomat kulut, jotka liittyvät olennaisesti tulevan tunnelin rakentamiseen.
 
A1. Toteutuneiden kulujen vertailu alkuperäiseen budjetoituun kuluun pääluokittain tilikohtaisesti. Perustelut eroavaisuuksista.
 
A2. Toteutuneiden kulujen seuranta myös lasku-/kuittikohtaisesti.
 
A3. Mahdollisten suoraan tunnelirakentamiseen kuuluvien allianssisopimuksen budjettiin kuulumattomien lisätöiden kustannukset. Perustelut ja vastuuhenkilöt.
 
A4. Allianssisopimukseen kuulumattomien, mutta tunnelin rakentamisesta välillisesti aiheutuneiden muiden kustannusten kulut/laskut. Vastuuhenkilöt ko. kulujen hyväksymisestä. Tähän kohtaan voisi lisätä erillisellä rivillä laskennalliset kulut, jotka aiheutuvat pidentyneistä matka-ajoista samaan tapaan kuin on tapana laskea tulopuolelle vastaavien liikenneprojektien tuomat euromääräiset säästöt lyhentyneiden matka-aikojen seurauksena.
 
A5. Juokseva ennuste kulujen toteutumisesta verrattuna budjetoituihin kuluihin kokonaisurakan osalta sekä projektitasolla.
 
A6. Mahdollisten budjettiylittymien perustelut ja vastuuhenkilöt.
 
A7. Tunneliallianssin henkilökunnan määrän suuruus ja kuukausittainen henkilöluettelo nimineen ja työtehtävittäin. Ennuste tulevista muutoksista.
 
B1. Tunnelihankkeen paikallinen työllistävyys. Olennaista työllistävyydessä on se kuinka paljon tamperelaisia yrityksiä ja työntekijöitä tunnelihanke työllistää, koska myös tunnelin maksajat ovat Tampereelta. Seurattavat ja valvottavat asiat:

  • Urakkasopimukset, niiden laskennallinen arvo ja toteutunut arvo lisätöineen ja lisälaskutuksineen. Rivillä mainituissa tiedoissa mm. yrityksen nimi ja urakkasopimuksen voittaneen yrityksen kotipaikka.
  • Tunnelihankkeen työllistämien henkilöiden määrä kotipaikkakohtaisesti (esim. Tampere, Pirkanmaa, muu Suomi, ulkomaat). Työtehtävät ilmoitetaan erikseen päätettävän luokittelun mukaisesti.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini