Pysäköintimaksun korotus on kuolinisku

Tiistai 7.5.2013 - Lassi Kaleva


Tampereella valtaa pitävän nelikon ja kaupunkilaisten vaalien jälkeinen kuherruskuukausi näyttää lähestyvän loppuaan. Työttömyysaste on kivunnut jo yli 15 prosenttiin. Kaupungilla on tarjottavanaan ainoastaan loputtomia säästöjä, palveluiden leikkauksia ja maksujen korotuksia – uusimpana esimerkkinä esitys pysäköintimaksujen korotuksesta. 

Selvittääkseni esityksen vaikutuksia kaupungillemme ja sen asukkaille kävin viime maanantaina ennen lautakunnan kokousta tapaamassa ja henkilökohtaisesti haastattelemassa lukuisia keskustan yrittäjiä. Viesti välitettäväksi lautakuntaan oli päivänselvä ja reaktio kaupungin suunnitelmiin äärimmäisen tyrmistynyt. 

Yrittäjien mukaan kipuraja pysäköintimaksuissa on tullut vastaan jo aikoja sitten. Asiakkaat ovat selvästi vähentyneet, ja pysäköintipaikat ovat vajaakäytössä. Pyöräilijät ja jalankulkijat yksin eivät pidä liikkeitä pystyssä. Kukaan ei myöskään lähde rahtaamaan painavia tavaroita parkkihalliin. Pysäköintimaksukorotus on kuolinisku monelle nykyään jo äärirajoillaan toimivalle yritykselle asiakkaiden entisestään vähentyessä. 

Yrityskuolemien ja niistä aiheutuvan työttömyyden vaikutukset tulevat kaupungille huomattavasti kalliimmiksi kuin muutaman lisälantin hyöty korotetuista pysäköintimaksuista. Koska ihmisillä on muutenkin rahasta tiukkaa, he äänestävät autoillaan – ja ajavat kauppakeskukseen, usein kaupungin ulkopuolelle. 

Kaupungin tehtävä ei voi eikä saa olla edistää Finnpark Oy:n Hämpin parkin liiketoimintaa hankaloittamalla samalla merkittävästi yritysten, kuntalaisten ja miksei myös turistien elämää ja arjen sujuvuutta. 

Kaavailtu sunnuntaipysäköintimaksu vaikeuttaisi merkittävästi myös tuttavien ja sukulaisten vierailuja alueen asukkaiden luokse. Tällöin monen alueella asuvan vanhuksen sosiaaliset kontaktit ovat vaarassa kuihtua entisestään. 

Tampereen 11000 pk-yrittäjää työllistävät 48 000 työntekijää. Pk-yritykset ovat Tampereen suurin työnantaja ja tuottavat kaupungille yhteisöveroa vuodessa miltei 400 miljoonaa euroa ja lisäten alueen ostovoimaa yli 1,3 miljardilla. 

Tampereen nelikolla on nyt mahdollisuus näyttää, tukeeko se keskustan elinvoimaisuutta ja työpaikkojen säilymistä ja syntymistä vain juhlapuheissa, vai riittääkö sillä kykyä tehdä rohkeita ja vastuullisia päätöksiä kaupunkimme ja sen asukkaiden hyväksi ja luopua korotuksista. 

Vajaakäytössä olevia ykkösvyöhykkeen alueita tulisi harkiten muuttaa takaisin kakkosvyöhykkeeksi. Keskusta-asiointia helpottamaan voitaisiin luoda järjestelmä, jossa joka vyöhykkeellä saisi pysäköidä ensimmäisen puoli tuntia puoleen hintaan. 

Teen yhdyskuntalautakunnassa kaikkeni päätösehdotuksen hylkäämiseksi. Valta on kuitenkin jokaisella kuntalaisella. Yhdyskuntalautakunnan jäsenille lähetetty sähköposti, kannanotto Aamulehden artikkeleiden kommenteissa tai napakka yleisönosastokirjoitus nostaa poliittisen päättäjän kynnystä tehdä kansalaisen kannalta epäedullinen ratkaisu. Uusia vaaleja on aina tulossa, eikä läpimenoa haluta turhan takia riskeerata.  

LASSI KALEVA

Kirjoittaja on tamperelainen kaupunginvaltuutettu (ps) ja yrittäjä. 

Kirjoitus julkaistu AL-Näkökulman vieraskynä-palstalla 5.5.2013.


Kommentit

15.5.2013 19.31  Marja-Liisa Jyrkkänen

Teet työtä sydämmel ja välität


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini