Moni miettii... Miksi Perussuomalaiset?

Tätä minulta kysytään usein, siksi tässä hieman kattavampi selvitys asiasta.

Melkein kaikki puoluepolitiikan ulkopuolella olevat tuttavani ja ystäväni esittävät minulle saman kysymyksen suurin piirtein tähän tapaan: ”Sää oot tosi hyvä tyyppi, mutta miksi Perussuomalaiset?”

En ylläty kysymyksestä. Olin syksyllä 2012 ollut Perussuomalaisissa vasta kahden vuoden ajan itsekin. Sitä ennen sitten minä olin se, joka olisin kysynyt vastaavasti ystäviltäni: ”Sinä et vaikuta hörhöltä tai rasistilta. Miksi ihmeessä olet Perussuomalaisissa?”


Mielikuvat ja todellisuus – Perussuomalaiset eivät vihanneetkaan ulkomaalaisia

img_9605.jpgTutustuin puolueeseen ja sen tavoitteisiin miltei sattumalta, ja yllätyin perinpohjin siitä, että median lööppiuutisoinnin kautta antamat mielikuvat olivat niin kaukana todellisuudesta. Puolue ja siinä toimivat henkilöt eivät vihanneetkaan ulkomaalaisia, vaan toivottavat tervetulleiksi kaikki ne, jotka ovat halukkaita tekemään työtä (inhimilliset seikat huomioon ottaen) ja sopeutumaan rauhalliseen vuosisatojen kuluessa muovautuneeseen elämänmenoomme. Tätä taustaa vasten ei ole ihme, että ehdokkainamme on myös monia ulkomaalaistaustaisia henkilöitä. He ymmärtävät, että Perussuomalaiset puolueena ajaa heidänkin asiaansa. Yllätyin myös siitä, että populismin leiman saanut puolue on ihan oikeasti tavallisen pienen ihmisen puolella kasvotonta koneistoa vastaan myös todellisessa elämässä, ei vain juhla- ja vaalipuheissa. Minuun teki vaikutuksen se, että ääri-ilmiöksi luokiteltu puolue olikin aivan jotain muuta: tavallisten ihmisten pyrkimys hyvään, tasapuoliseen, oikeudenmukaiseen ja ihmisen kokoiseen yhteiskuntaan, jossa kaikilla on hyvä olla ja elää.


Perinteiset puolueet ovat aina luvanneet upeita asioita

Kun luen eri puolueiden vaaliohjelmia, voisin äänestää niitä kaikkia; sen verran upeita asioita ne tuntuvat kannattavan. Puheissa ja esitteissä vilahtaa upeita, vaikuttavia ja positiivisia sanoja ja arvoja, kuten hyvinvointiyhteiskunta, yhteiskuntavastuu, yhteisvastuu, kunnioitus, avoin yhteiskunta, yksilön arvo, lapsiperheiden tärkeys, kestävyysvajeen hallinta, ikäihmiset, arvokas vanhuus, vanhustenhoidon kehittäminen, yrittäjyys, perheiden tukeminen, oikeus hyvään koulutukseen, tosiasioiden tunnustaminen, edistys, tulevaisuusprojekti, suomiuudistus, ekologisuus, ympäristön suojelu, vastuullisuus, ihmisoikeudet, moniarvoisuus, turvallisuus, lähidemokratia, tasa-arvo, kuntalaisen vaikutusmahdollisuuksien lisääminen, huolenpito, oikeus hyvään terveydenhoitoon, hoitotakuu, jne.

Hassua vain, että olen kuullut tämän tyyppisiä asioita ja sanoja koko ikäni, ja kaiken aikaa asiat ovat menneet haastavampaan suuntaan. Huomasinkin jossakin vaiheessa, että poliitikkojen puheilla ja teoilla ei useinkaan ole mitään yhteyttä keskenään. www.kansanmuisti.fi -sivusto antaakin ehkä selityksen sille miksi ihmisten usko politiikkaan on hiipunut: sivuston mukaan useat kansanedustajat pettivät vaalilupauksensa 100-prosenttisesti, jotkut (mukana paljon perussuomalaisia) taas pitivät täysin lupauksensa. Kaupunginvaltuutettu tai kansanedustaja saattaa yleisönosastossa tai muussa julkisessa esiintymisessään todeta vakavan olemassa olevan ongelman ja analysoida sitä ansiokkaasti, mutta äänestyksessä äänestää aivan päinvastoin, nykymenon puolesta pientä ihmistä vastaan.


Perinteinen vasemmisto–oikeisto-jaottelu on aikansa elänyt

Olen havainnut, että perinteinen poliittinen vasemmisto–oikeisto-jaottelu on aikansa elänyt. Niin samankaltaisia päätöksiä entiset kilpailevat poliittiset ryhmittymät nykyään tuntuvat tekevän. Nyt on pikemminkin kyse kansasta ja tavallisesta veronmaksajasta – ja eliitistä. Ja viime aikoina aivan liian monet päätökset ovat suosineet kasvottomia markkinavoimia pienen ihmisen kustannuksella.

Olen elämäni aikana nähnyt aivan liian monesti tavallisen ihmisen kärsivän ja joskus miltei rusentuvan taakkansa alle, kun vastassa on koneisto, joka ei kaihda mitään keinoja. 


Miksi perinteiset puolueet eivät ole minulle uskottava vaihtoehto?

Minulla on halu muuttaa maailmaa paremmaksi paikaksi elää. Tähän on muutama vaihtoehto: yksityishenkilönä, kansanliikkeessä tai politiikassa vaikuttaminen. En kuitenkaan katsonut voivani toimia perinteisissä puolueissa, sillä niiden keskuudessa vilpittöminkään valtuutettu (suuri osa valtuutetuista kuuluu vilpittömien kategoriaan) ei puoluekurin kahleisiin sidottuna voi tehdä yhtään mitään, vielä vähemmän muuttaa puoluetta sisältäpäin.


Uskon, että pieni ihminen voi lopulta voittaa

Haluan kuulua ryhmään, jossa voin rehellisesti pää pystyssä kohdata kanssaihmisiä ja katsoa heitä suoraan silmiin tietäen, että ajan oikeasti heidän asiaansa. Yhdessä meissä on voimaa, voimaa tervehdyttää yhteiskuntamme ja sen rakenteet. Uskon vakaasti, että pieni ihminen voi lopulta voittaa. Valtiomuotomme mukaisesti me olemme tasavalta, jossa valta kuuluu kansalle. Ottakaamme tuo valta takaisin käsiimme kasvottomilta markkinavoimilta, jotka ovat tähän asti aivan liian usein määrittäneet arvomme, sekä paikallisen että kansallisen politiikkamme suunnan.


Lassi Kaleva